Psychodieteyką określamy połączenie wiedzy z zakresu dwóch nauk: psychologii i dietetyki.
Dietetyka jest nauką medyczną, o żywieniu człowieka zdrowego i chorego, która obejmuje m.in.:
zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego
oceny stanu odżywienia
oceny zależności między farmakologią a żywieniem
zapobieganiu chorobom zależnym od żywienia
kontrolę jakości i warunków przechowywania produktów żywnościowych
biochemiczne podstawy żywienia
edukację żywieniową
psychologię żywienia
Psychologia natomiast to nauka badająca mechanizmy i prawa rządzące psychiką oraz zachowaniami człowieka. Psychologia bada również wpływ zjawisk psychicznych na interakcje międzyludzkie oraz interakcję z otoczeniem.
Połączenie tych dwóch dziedzin odpowiada za procesy psychofizjologiczne, które w połączeniu z czynnikami zewnętrznymi (środowiskowymi i społecznymi) stanowią kluczowe elementy w rozwoju nadwagi i otyłości.
Podstawowymi założeniami wynikającymi z połączenia dietetyki z psychologią są:
dieta to sposób odżywiania, a nie odchudzania
Kluczem do sukcesu są prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna
Redukcja masy ciała to proces, który wymaga czasu, jeśli ma być trwały
Pierwszy krok to ustalenie przyczyn nadmiernych kilogramów, następny - ich usunięcie
Celem pracy z psychodietetykami jest:
zmiana nawyków żywieniowych
redukcja kilogramów
praca nad motywacją
wsparcie
rozpoznanie i wyeliminowanie przyczyn objadania się